ABD yönetimi, İran’ın yeni dini lideri olarak gösterilen Mücteba Hamaney başta olmak üzere bazı üst düzey İranlı yetkililer hakkında bilgi sağlayanlara yüksek miktarda para ödülü verileceğini açıkladı.
United States Department of State tarafından yürütülen “Adalet İçin Ödül” programı kapsamında yapılan duyuruda, söz konusu kişiler hakkında bilgi paylaşanlara 10 milyon dolara kadar ödül verilebileceği belirtildi.
ABD’den Bilgi Çağrısı
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi hesaplarından yapılan açıklamada, ilgili kişiler hakkında bilgi sağlayanların hem para ödülü kazanabileceği hem de gerekli görülmesi halinde başka bir ülkeye yerleştirilme imkanından yararlanabileceği ifade edildi.
Paylaşımda ayrıca, ABD’nin daha önce Islamic Revolutionary Guard Corps (İran Devrim Muhafızları Ordusu) için “yabancı terör örgütü” tanımlaması yaptığı hatırlatıldı.
Listede Üst Düzey İsimler Var
Duyuruda yalnızca Mücteba Hamaney değil, İran yönetiminde etkili olduğu belirtilen bazı isimler de yer aldı. Bunlar arasında:
-
Ali Laricani
-
Ali Asgar Hicazi
-
Yahya Rahim Safevi
-
İskender Mümini
-
İsmail Hatib
de bulunuyor.
ABD tarafından paylaşılan bilgilere göre, bu kişilerin İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun farklı birimleri üzerinde küresel ölçekte yönlendirme ve komuta rolü bulunduğu iddia ediliyor.
“Bilgi Getirene Ödül” Mesajı
ABD’nin ödül programı kapsamında yapılan çağrıda, bu isimler hakkında güvenilir bilgi paylaşan kişilere 10 milyon dolara kadar para ödülü verilebileceği vurgulandı.
Diplomasi kulislerinde ise bu hamle, Washington’un İran yönetimine karşı yürüttüğü baskı politikasının yeni bir aşaması olarak yorumlanıyor. Kimi yorumcular durumu esprili bir dille “füzeyle çözülmeyen meseleler bazen dolar üzerinden çözülmeye çalışılıyor” şeklinde değerlendirdi.
Ekointernet Haber Ulusal Haber Portalı