Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde belediyeye yönelik geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildi. Sabahın erken saatlerinde düzenlenen operasyonda, aralarında eski Belediye Başkanı Şeref Albayrak’ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Operasyonun, belediyedeki ihale süreçlerine ilişkin usulsüzlük iddiaları kapsamında başlatıldığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre, Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile Birecik İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla eş zamanlı bir operasyon düzenledi. Halfeti Belediyesi’ni hedef alan bu operasyon, uzun süredir yürütülen teknik ve fiziki takip çalışmalarının ardından hayata geçirildi.
Soruşturmanın temelini, 2019-2024 yılları arasını kapsayan dönemde belediyede gerçekleştirilen bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığına dair iddialar oluşturuyor. Yetkililer, “ihaleye fesat karıştırma” suçlaması çerçevesinde yürütülen incelemelerde ciddi bulgulara ulaşıldığını belirtti. Bu kapsamda başlatılan operasyon sonucunda, belediyede görev yapmış veya halen görevde bulunan çeşitli birim çalışanları ile yöneticiler hakkında işlem başlatıldı.
Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında, AK Partili eski Belediye Başkanı Şeref Albayrak’ın yanı sıra belediye encümen üyeleri ve farklı birimlerde görev yapan personeller de yer aldı. Toplamda 49 şüpheli gözaltına alınırken, haklarında işlem yapılan kişi sayısının 51 olduğu ifade edildi. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından emniyete götürülerek sorguya alındı.
Konuya ilişkin olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından da resmi bir açıklama yapıldı. Açıklamada, operasyonun detaylarına yer verilerek şu ifadeler kullanıldı:
“Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğümüz tarafından, Birecik Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ‘edimin ifasına fesat karıştırma’ suçlarına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Halfeti Belediyesi’nde tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin olarak, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanan ön inceleme raporu, MASAK analizleri ve Vergi Denetim Kurulu raporları doğrultusunda işlem yapılmıştır. Bu çerçevede 28’i kamu görevlisi olmak üzere toplam 51 şüpheli hakkında işlem başlatılmış, 49 kişi yakalanarak gözaltına alınmıştır. Soruşturma çok yönlü olarak devam etmektedir.”
Operasyonun dayanağını oluşturan raporların, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu gibi kurumların analizleriyle desteklendiği belirtildi. Bu durum, soruşturmanın yalnızca yerel düzeyde değil, merkezi kurumların da dahil olduğu kapsamlı bir inceleme sürecine dayandığını ortaya koydu.
Öte yandan, yargı süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Akın Gürlek, hukukun temel ilkesine dikkat çekerek, yargı organlarının karar verirken kişi veya makam gözetmediğini vurguladı. Gürlek, hakim ve savcıların yalnızca dosyadaki delillere baktığını belirterek, şu görüşleri dile getirdi:
“Yargı makamları için önemli olan isimler ya da unvanlar değildir. Dosyada suç unsuru bulunup bulunmadığı ve elde edilen deliller esas alınır. Yargı, makam ya da mevki üzerinden değil, somut veriler üzerinden karar verir. Savcılarımız delilleri toplar, ardından ya iddianame düzenler ya da takipsizlik kararı verir. Bu süreç tamamen hukuki çerçevede ilerler.”
Halfeti Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen bu operasyon, son dönemde yerel yönetimlere yönelik denetimlerin arttığını bir kez daha gündeme getirdi. Yetkililer, kamu kaynaklarının şeffaf ve doğru kullanımı konusunda taviz verilmeyeceğini vurgularken, yürütülen soruşturmaların herhangi bir siyasi ayrım gözetmeksizin sürdürüldüğünü ifade etti.
Soruşturmanın ilerleyen günlerde yeni gelişmelere sahne olabileceği belirtilirken, gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri ve toplanacak ek deliller doğrultusunda sürecin şekilleneceği değerlendiriliyor. Kamuoyu ise operasyonun detaylarını ve yargı sürecinin sonucunu yakından takip ediyor.
Ekointernet Haber Ulusal Haber Portalı