Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarının ardından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki müttefiklik anlaşmasına vurgu yapan Fidan, Riyad’ın ihtiyaç duyması halinde özellikle bazı teknik askeri ihtiyaçların karşılanabileceğini söyledi.
Bölgedeki gerilim tırmanırken gözler Suudi Arabistan’a yönelik saldırıların ardından atılacak adımlara çevrildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken, Suudi Arabistan’ın güvenliği ve Mekke İttifakı konusunda önemli mesajlar verdi.
FİDAN: “SÖZÜMÜZÜN ERİYİZ”
Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları ve Mekke İttifakı’nın olası tutumu sorulan Fidan, Riyad’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırıların ciddi boyutta olduğunu belirtti.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki müttefiklik ilişkisine dikkat çeken Fidan, Türkiye’nin bu konuda dayanışma içerisinde olduğunu ifade etti.
Fidan, “Sözümüzün eriyiz. Bu konuda bir dayanışma içerisindeyiz. Mekke İttifakı olarak yakından takip ediyoruz” dedi.
RİYAD’IN ASKERİ İHTİYACI KARŞILANABİLİR
Fidan’ın açıklamalarındaki en dikkat çekici bölüm ise Suudi Arabistan’ın askeri ihtiyaçlarıyla ilgili oldu.
Riyad’ın Türkiye’den askeri destek talep etmesi ihtimaline ilişkin konuşan Fidan, özellikle belirli teknik alanlarda ihtiyaç oluşması halinde destek sağlanabileceğini belirtti.
Fidan, “Askeri ihtiyaçları özellikle belli teknik konularda olabilir. Bunu da karşılama yönünde sıkıntımız olmaz” ifadelerini kullandı.
Bu açıklama, bölgedeki güvenlik dengelerinin yeniden tartışıldığı bir dönemde Ankara’nın Suudi Arabistan’la dayanışma mesajı olarak öne çıktı.
MEKKE İTTİFAKI İÇİN “OYUN DEĞİŞTİRİCİ” VURGUSU
Hakan Fidan, Mekke İttifakı’nın geleceğine ilişkin de dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.
İttifakın yalnızca belirli ülkelerle sınırlı olmadığını belirten Fidan, bölge ülkelerinin ittifaka katılımına açık kapı bıraktı.
Fidan, bölgesel sorunlara bölgesel çözümler üretme amacıyla ortaya çıkan yapının hızla ilerlediğini belirterek, Mekke İttifakı’nın “oyun değiştirici bir platform” olacağını savundu.
İttifakın yalnızca kâğıt üzerinde kalan bir oluşum olduğu yönündeki değerlendirmelere ise katılmadığını belirten Fidan, kurumsallaşma sürecinin devam ettiğini ifade etti.
BÖLGEDE GERİLİM TIRMANIRKEN ANKARA’DAN MESAJ
Fidan’ın açıklamaları, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarının ardından bölgede yaşanan gelişmelerin Ankara tarafından yakından takip edildiğini ortaya koydu.
Türkiye, Suudi Arabistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırılar konusunda dayanışma mesajı verirken, olası askeri ihtiyaçlar konusunda da özellikle teknik alanlarda destek sağlanabileceğinin sinyalini verdi.
FİDAN’DAN İSRAİL’E DE DİKKAT ÇEKEN MESAJ
Dışişleri Bakanı Fidan, İsrail’in bölgedeki politikalarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
İsrail’in yalnızca bölge açısından değil, dünya genelinde de tehdit oluşturduğunu ifade eden Fidan, Türkiye’nin provokasyon ve kışkırtmalara karşı dikkatli hareket edeceğini belirtti.
Fidan’ın açıklamaları, Ankara’nın bir yandan bölgesel güvenlik gelişmelerini yakından takip ederken diğer yandan müttefikleriyle dayanışmayı sürdürme mesajı verdiğini gösterdi.
Ekointernet Haber Ulusal Haber Portalı