Trump”İran’a izin verirsem Ortadoğu’da silahlanma yaşanacak”

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında 2015 yılında İran’la imzalanan nükleer anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Trump ayrıca “İran terör örgütlerine destek vermektedir. İran terörün devlet sponsorudur” dedi.

Trump’ın tüm dünyaya ilan ettiği karar sonrası İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “İran anlaşmanın bütün maddelerine uymuştur. ABD’nin asla sözünü tutmadığını gördük. Trump’ın açıklamaları yasadışı. ” dedi.
Son dakika haberine göre; ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran ile nükleer anlaşma konusundaki basın toplantısı düzenledi.

İran’ın terör örgütlerine destek verdiğini belirten Trump, anlaşmanın İran’ın uranyumu zenginleştirmesini sağladığını belirtti.

Bu anlaşmanın utanç verici, tek taraflı korkunç bir anlaşma olduğunu söyleyen Trump, “Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu’da silahlanma yaşanacak” dedi.

Nükleer anlaşmanın İran’ın bölgedeki amaçlarını engellemediğini belirten Trump, İran’la yapılan nükleer anlaşmadan ABD’nin çekildiğini açıkladı.

ABD Başkanı Trump, ülkesinin 2015’te askıya alınan İran yaptırımlarının yeniden uygulanacağını açıkladı.

Trump, ABD’nin anlaşmadan ayrıldıktan sonra ilgili ülkelerle “İran nükleer tehdidine” karşı yeni bir anlaşma için çalışabileceğini söyledi

AB’DEN AÇIKLAMA

ABD’nin İran ile nükleer anlaşmadan çekileceği açıklamasına ilişkin Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamada “Uluslararası toplum olarak nükleer anlaşmayı koruyacağız” ifadelerine yer verildi.

AB Konseyi Başkanı Tusk da “ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşması ve ticaret politikalarına karşı AB birlik içinde hareket edecek” dedi.

İRAN HALKINA SESLENDİ

Trump “Sevgili İran halkını rehin alan rejime karşı İran halkını uyanmaya çağırıyorum. Ben İran halkı için çok iyi şeyler yapmaya muktedirim, barış için sizin için” dedi.

HABER SAATLER ÖNCE SIZDI

Amerikan basınında yer alan haberlere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, telefon görüşmesi sırasında ABD’nin İran’la 2015 yılında imzaladığı nükleer anlaşmasından çekileceğini söylediği belirtilmişti. Haberde ayrıca ABD’nin anlaşmayı tek taraflı feshetmesi halinde çeşitli ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği de söylenmişti.

MACRON’UN OFİSİ İRAN KONUŞMASINI REDDETTİ

Öte yandan Reuters muhabirinin konuyla ilgili sorusuna Emmanuel Macron’un ofisi, “Trump’la Macron arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde İran anlaşması konuşulmadı” cevabını verdi.

İRAN İLE NÜKLEER ANLAŞMA

İran’ın nükleer programına ilişkin ortak geniş çaplı girişim planı BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi olan; ABD, İngiltere, Çin, Rusya, Fransa ile AB ülkeleri (P5+1) arasında imzalanmıştı. Anlaşma, Tahran’ın nükleer programını sona erdirmesine karşılık olarak bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu.

Anlaşma, 2015 yılının ekim ayında yürürlüğe girdi ve 2016 yılının ocak ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) İran’ın nükleer programının barışçıl olduğunu açıklamasıyla uygulanmaya başladı. BM’nin ve Batılı ülkelerin İran’a uyguladığı mali, ticari, enerji ve diğer alanlardaki yaptırımlar kaldırıldı. Anlaşma doğrultusunda İran’ın dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık ticari mal varlığına erişimi yeniden sağlandı. İran’ın anlaşma kurallarına uymaması durumunda yaptırımların yeniden devreye girmesi koşulu getirildi.

Anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle görevli Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), şimdiye kadar İran’ın anlaşmanın tüm koşullarına uyduğunu saptamıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ele geçirdiklerini söylediği çok gizli belgelere dayanarak, İran’ın nükleer silah üretimini uluslararası toplumdan daklayarak gizli çalışmalar yaptığını öne sürdü. ABD Başkanı Donald Trump da bu iddialara destek verdi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın