Türkiye’nin marka hava limanına ilk iniş!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan “TC-ANK” adlı uçak, dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı projesi İstanbul Yeni Havalimanı’na ilk inişi yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kokpitten yaptığı konuşmada, muhteşem bir havalimanını inşa etmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi. Erdoğan, “Bununla bir numara olacak. İnşallah havalimanımız bizim prestijimiz olmanın ötesinde, markamız olacak” dedi.
Son dakika haberine göre; Kahramanmaraş ve Gaziantep’teki programlarının ardından İstanbul’a hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan “TC-ANK” uçağı, İstanbul Yeni Havalimanı’na saat 20.30’da iniş yaptı.
“TC-ANK” uçağı, 3 bin 750 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde yapılan ve tüm işlemleri tamamlanan birinci piste indi. Erdoğan’ın, uçağın inişi sırasında kokpitte yer aldığı görüldü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İstanbul Yeni Havalimanı’nda, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, pilotlar, hostesler, hostlar, havalimanı işçileri karşıladı. Erdoğan, daha sonra tören mangasını selamladı.
Havalimanında bekleyen itfaiye takımı, ilk kez iniş yapması sebebiyle Erdoğan’ın uçağını bir havacılık geleneği olan su takı ile karşıladı. Uçak daha sonra su püskürten bu iki itfaiye aracının arasından geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kokpitten yaptığı konuşmada, muhteşem bir havalimanını inşa etmenin mutluluğu içinde olduklarını söyledi.
Erdoğan, “Tüm konsorsiyum mensuplarını, mimarından mühendisine kadar emeği geçenlerin hepsini tebrik ediyorum, kutluyorum. Gerçekten pistiyle, ışıklandırmasıyla, terminal binasıyla muhteşem bir esere sahip olduk. Milletimiz için ülkemiz için tüm insanlık için havalimanımızın hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum. Milletime en kalbi duygularla selam, sevgi, saygılarımı sunuyorum.” dedi.
HAVALİMANININ AÇILIŞI 29 EKİM’DE YAPILACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler için çok çok anlamlı bir gün. 29 Ekim’de inşallah bu muhteşem havalimanımızın açılışını yapacağız.” dedi.
“29 Ekim’de bittiğinde yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve dünyanın sayılı, ilk 3 inşallah havalimanlarından bir tanesi olacak.” diyen Erdoğan, “İnşallah havalimanımız bizim prestijimiz olmanın ötesinde markamız olacak.” ifadesini kullandı.
“HAVALİMANIMIZ BİZİM MARKAMIZ OLACAK”
Havalimanının 5 firma tarafından oluşturulan konsorsiyumla inşa edildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
“Artık çoğu gitti azı kaldı. Burada mimarından mühendisine, işçisine, tüm kardeşlerimi kutluyorum. Konsorsiyumun bütün ortaklarını tebrik ediyorum, kutluyorum. Onlar da bu iş için çok büyük emek verdiler, imkanlar ortaya koydular. Aynı şekilde tabii burada gerçekten bu süreci takip eden, kovalayan değerli arkadaşlarımızın emekleri var, onları da ayrıca tebrik ediyorum, kutluyorum. 29 Ekim’de bittiğinde bu havalimanımız malum yılda 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak ve dünyanın sayılı ilk 3 inşallah havalimanlarından bir tanesi olacak. Hedef 2023’te 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşmak… Bununla bir numara olacak. İnşallah havalimanımız bizim prestijimiz olmanın ötesinde, markamız olacak.”
Böyle bir markaya sahip olmanın önemine değinen Erdoğan, buna vesile olan 5 firmanın büyük bir imtihan verdiklerini vurgulayarak, “Burada kolay bir yatırım olmadı. Burada kolay bir süreç olmadı. Ne tür bir zorluklardan geçildiğini gerek Başbakanlığım, gerekse Cumhurbaşkanlığım dönemimden gayet iyi biliyorum. Fakat dayanışma, birlik, beraberlikle bu günlere vardık. Artık 29 Ekim’i inşallah kovalıyoruz. 29 Ekim’de de uçaklarımızın buradan kalkıp, buraya indiklerini inşallah göreceğiz. 29 Ekim’le birlikte bir diğer taraftan da Atatürk Havalimanı’nın Millet Bahçesi’ne dönüştürülme sürecini de başlatacağız.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının ardından Erdoğan, havalimanında incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
GERÇEKLEŞME ORANI YÜZDE 90’I GEÇTİ
Cumhuriyet döneminin en büyük projelerinden olan ve gerçekleşme oranı yüzde 90’ı aşan havalimanının ilk etabının, 29 Ekim’de hizmete açılması planlanıyor.
Toplamda 42 ayda tamamlanacak ilk etapta, günlük 3 bin 500 iniş-kalkış imkanı, 100 bin metrekarelik yaşam alanı, 25 bin araçlık otopark, 42 kilometrelik bagaj sistemi, 143 yolcu köprüsü, 5,5 milyon tonluk kargo kapasitesi, 62 kilometrelik güvenlik çemberi bulunacak.
Havalimanının, 73 milyar liralık ekonomik katkı ve 225 bin kişiye istihdam imkanı sağlaması bekleniyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

ABD basını: Azerbaycan, Rus uçakları yerine Türk uçağı KAAN’a yöneldi

Azerbaycan’ın, Rus savaş uçaklarını tedarik etmeyi istemediği belirtildi. Türkiye’den modern savaş uçakları temin etme planından …

Bir yanıt yazın