“Trump, Türkiye ile anlaşmazlığı Evanjelikleri toplamak için kullanıyor” iddiası!

ABD’de Donald Trump’ın, Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlığı, 8 Kasım’da yapılacak Kongre ara seçimlerinde Evanjeliklerin daha fazla oyunu almak için kullandığı iddia edildi.
İngiltere merkezli Financial Times gazetesinde “Donald Trump Türkiye ile anlaşmazlığı Evanjelikleri toplamak için kullanıyor” başlıklı bir makale yayımlandı.
Makalede, Trump’ın Türkiye’ye rahip Craig Brunson’ın serbest bırakılması için baskı yaparken, rahibin kendilerinden olduğunu iddia eden Evanjeliklerin de Trump yönetiminin bu çabalarından övgüyle söz ettiği belirtildi.
Brunson’ın serbest bırakılmaması durumunda Trump’ın Türkiye’yi yaptırım uygulamakla tehdit ettiği gün, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bir forumda tüm ABD’lilerden Brunson için dua etmelerini istediği anımsatılan makalede, “Pompeo’nun bu sözleri, Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından 2016’da tutuklanan ve 20 yıldır bu ülkede yaşayan Kuzey Carolinalı Brunson’ın tutuklanmasını büyük bir olay haline getiren ABD’deki Evanjeliklere yönelikti.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Makalede, ABD’deki Evanjeliklerin, Trump’ın Brunson konusundaki çabalarını “dini özgürlüklere destek” olarak değerlendirdiğine dikkat çekilirken, ABD Başkanının da 8 Kasım’daki Kongre seçimleri için bu durumdan çıkar sağlamaya çalıştığı iddiasında bulunuldu.
Makalede görüşlerine yer verilen düşünce kuruluşu Brooking Enstitüsü’nden Amanda Sloat, “Brunson konusu, Cumhuriyetçilerin tabanındaki Evanjelikler için bir ‘hassasiyet noktası’. Çünkü Müslümanların çoğunlukta yaşadığı bir ülkede tutulan Hristiyan bir rahibiniz var. Bu, Mike Pence’in en baştan beri desteklediği bir fikir.” ifadelerini kullandı.
Ülkenin başkanlarından Ronald Reagan’ın İç Politika Başdanışmanı olan Gary Bauer de Evanjelik olan ABD Başkan Yardımcısı Pence, Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD’nin uluslararası dini özgürlükler büyükelçisi Sam Brownback gibi isimlerin bu görevlere getirilmesini de Evanjeliklerin olumlu karşıladığını belirtti.
Son aylarda, Demokrat seçmenlerin, Kongre ara seçimlerine ilişkin anketlerde üstünlük sağladığına işaret edilen makalede, “Trump, Demokratların Kongre’nin kontrolü ele alma ihtimalini bertaraf etmeye çalıştığından, Brunson’ın serbest bırakılmasını sağlayarak, 8 Kasım’daki seçimlerde Evanjeliklerin daha fazla oyunu almak istiyor.” görüşüne yer verildi.

Hakkında Aziz Dağtekin

1960 yılında Elazığ'da doğdu. Öğrenimini İstanbulda tamamlayarak gazetecilik mesleğine 1983 yılında başladı. sırasıyla Hergün, Bulvar, Hürriyet ve Türkiye Gazetelerinde muhabirlik ve yazı işleri kadrolarında görev aldı. Basın sektöründen 2006 yılında emekli oldu. Halen idare yeri Adana olan ve Ulusal yayın yapan Netinternet, Ekonet Haber, Eko İntenet Haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği ve ekonomi ile alakalı yazı ve yorumlar yazmaktadır. Gazetecilik mesleği yanısara sigortacılık, pazarlama ve finans sektöründe üst düzey yöneticiliklerde bulundu. Sırasıyla İhlas Barter ve Turk Barter'da franchise ve bölge müdürlüğü görevlerinde yer aldı. 2005 yılında Turk Barter'dan ayrılarak Anadolu Barter'ı kurdu. Halen 13'e yakın şubesiyle faaliyet gösteren Anadolu Barter'ın Yönetim Kurulu Başkalığını yürütmektedir. Evli ve 2 çocuk babası olan Gazeteci-Yazar Aziz Dağtekin halen Basın Konseyi üyesi ve Adana'da Kurulu bulunan Çukurova Güreş Vakfı ile Elazığlılar Kültür ve Dayanışma Derneğinin de kurucu üyesidir.

Göz Atmak İster misiniz?

Türkiye’nin dünyadaki askeri varlığı genişliyor

Dünyanın dört bir yanındaki Türk askeri varlığının etki alanına dikkat çekildi. Türkiye’nin hangi ülkelerde bulunduğu …

Bir yanıt yazın