Erdoğan yine tekrarladı: Dünya 5’ten büyüktür

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesi genel değerlendirme açıklamasında S-400 anlaşmasının iptal edilemeyeceğini ve sürecin teslimat aşamasında olduğunu bir kez daha vurguladı. Trump’ın “Erdoğan’ın suçu yok. Çözüm bulacağız” şeklindeki açıklamalarını yorumlayan Erdoğan, “Yaptırım olmayacak” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinde genel değerlendirme açıklamasında Trump’ın açıklamalarını yorumladı. Erdoğan, S-400 ile ilgili yaptırım olmayacağını söyledi.
İşte Erdoğan’ın konuşmalarından satır başları:
Ticaret savaşı ile ilgli korumacı tedbirleri ele aldık. Mültecilere yönelik Türkiye’nin fedakarlıklarını anlattık. Biliyorsunuz ülkemiz 2011’den bu yana Suriye’deki çatışmalardan kaçan insanlara kapılarını açtı.
MÜLTECİLERE 37 MİLYAR DOLAR HARCADIK
Bu insanlar için BM hesaplamalarına göre kullandığımız kaynağın hesabı 37 milyar doları aşmış durumda, Avrupa Birliği’nin yardımı ise yaklaşık 2 milyar avro. Mülteci yükünü Türkiye ve Ürdün tek başına sırtladı. Mülteci konusunda uluslararası toplum, yükü paylaşmalı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDA VERİLEN SÖZLER TUTULMALI
İklim konusu G20’nin en önemli konularından biriydi. Biz en başından beri hakkaniyetli bir yaklaşım olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Ülkemize Paris ve BuonesBuones Aires zirvelerinde verilen sözlerin gerçekleştirilmesini, tutulmazsa adım atmayacağımızı söylüyoruz.
TERÖRLE MÜCADELE MESAJI
G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda ilkeli, tutarlı ve kararlı bir duruş sergilemesi gerekiyor. Terörün kanlı yüzüyle son dönemde birçok ülke yüzleşti. Tüm devletlerin teröre ‘terör’ deme erdeminin artık göstermesi gerekiyor. Suriye sınırında ciddi ayrım yaşanıyor. Etnik temizlik yaşanan, insanları topraklarından eden terör örgütleri el üstünde tutuluyor. Ülkemize darbe girişiminde bulunan FETÖ terör örgütü bazı ülkeler tarafından el üstünde tutuluyor. Uluslararası toplum Brevik katliamından ders çıkarmamış, benzer ırkçı saldırılar devam etmiştir.
KAŞIKÇI VE MURSİ AÇIKLAMASI
15 Temmuz’da insanlarımızı katleden FETÖ, bazı batılı ülkelerde himaye görüyor. BM ile iş birliği içinde çalışarak Kaçıkçı cinayetinin üzerinin örtülmesine müsaade etmedik. Mursi’nin şehadeti tüm yönleri ile araştırılmalıdır. Mursi’nin ölümünde şaibelerin olduğu açık ve nettir. Yapanın yanına kar kalması dünya demokrasileri açısından tehlikelidir. Dünya Mısır’daki idam cezalarına sessiz kaldı. Konu Türkiye olunca darbeciler için idamın tartışılmasını kabul edilemez bulanlar maalesef Mısır’daki idam cezalarına seslerini çıkarmıyor. Bu zirvede avrupalı liderler, darbecilerin elini sıkmaktan çekinmemiştir. Mursi ve Kaşıkçı’nın gündemden düşürülmesine izin vermeyeceğiz.
Özgürlük ve güvenlik dengesi korunarak, iletişim teknolojilerini daha güvenli getirecek düzenlemeler şarttır. G-20 bildirisi geleceğe yön verecek bir bildiri oldu. BM’deki reform ihtiyacını dile getirdim.
S-400 SÜRECİ TESLİMAT AŞAMASINDADIR
Teslimat sürecindedir ve teslimat sürecinde olan böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir devlete yakışmaz, bu iş bitti. Yaptırım olmayacağını Sayın Trump’tan dinlemiş olduk. Atacağımız bu adımlarda Türkiye’nin egemenlik haklarına birilerinin müdahale etme yetkisi yoktur.
F-35 konusunda, 1 milyar 400 milyon dolar ABD’ye ödememiz var. Bir üretici değil, ortak üreticiyiz. Toplamda 116 uçak alacağımız var. Ödemeler yapılır, beklenti içindeyiz. Altta birilerinin yaptığı açıklamalarla hiç örtüşmüyor. Bizim ikili ilişkilerimizi bozmayacağını düşünüyoruz.
YAPTIRIM OLACAK MI?
İki stratejik ortağın arasında böyle bir şeyin olması söz konusu değildir, olamaz diye düşünüyorum.
Şu anda raportörün hazırlamış olduğu rapor her şeyi ortaya seriyor. Rapor birçok konu açıyor, gözler önüne seriyor. Burada hareketle ben inanıyorum ki ABD ve BM bu işin takipçisi olacak ve hepsinden öte biz sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Suçun işlendiği yerde yargılama yapılır. Suç İstanbul’da işlendi, yargılama da Türkiye’de yapılmalı.
HAFTER’İN TÜRKİYE TEHDİDİ
Şu anda benim böyle bir talimata ilişkin bilgim yok. Eğer Hafter tarafından böyle bir talimat verilmişe biz onu da inceletiriz. Bundan sonra çok daha farklı şekilde tedbirler alırız.
PUTİN İLE İDLİB GÖRÜŞMESİ
Sayın Putin’le yaptığımız görüşmede İdlib’in gündeme gelmemesi mümkün değildir. Oraya Rusya’yla varız. Gözlem noktaları dediğimiz 12 noktaya rejim tarafından saldırılar oldu ve bir askerimiz şehit oldu. Temenni ederiz ki bundan sonra bu tür saldırılar olmaz. Bu gözlem kulelerinin varlığı İdlib’in korunmasıdır.
TRUMP NE DEMİŞTİ?
ABD Başkanı Trump, Türkiye ile yaşanan S-400 krizi ile ilgili yaptığı açıklamada Türkiye’ye adil davranılmadığını ifade etmişti.
“Savunmaları için S-400’lere ihtiyaçları vardı. Sonrasında Rusya’ya gittiler ve S-400 aldılar. Çünkü benden önceki selefim olan yönetim satın almalarına izin vermedi. Çok iyi anlaşıyoruz Türkiye ile. Hiç adil değildi, Patriot almak istedi ama Obama hayır dedi. Sürekli hayır dediler. Ve savunması için ihtiyacı vardı. Sonra Rusya’ya gittiler S-400 aldılar. Çünkü Patriot almasına izin vermediler. Benden önceki yönetim bunu satın almasına izin vermedi. Bunun o kadar da iyi olmadığını düşünüyorum. Çok para verdiler, anlaşma yapıp aldılar. Bizim ülkemizden gittiler dediler ki “Bunu kullanmanızı istemiyoruz. Bize iyilik yapın, biz size patriotları satacağız.” Çok geç, sistem satın almıştı. Bu arada 116 tane de F-35 satın aldı. Ve daha da almak istiyorlar. Şimdi de parasını ödediği uçakların teslimatını istiyor. Şimdi haber geçecekler, “Son dakika… Trump Türkiye’yi seviyor.” Hayır ben ülkemizi seviyorum ama bunu söylemek zorundayım. Erdoğan’a haksızlık edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biliyorsunuz Rahip Brunson’ı geri verdi. Erdoğan benim bakış açımdan da oldukça çetin biri. Ama ona adaletsiz davranıldığını düşünüyorum. Çünkü Patriot alamazsın dedik ve başka sistem alındıktan sonra fikrimizi değiştirdik. Karmaşık bir konu. Üzerinde çalışıyoruz”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Aleviler İstanbul’a afişler astı: Kılıçdaroğlu’nu sırtından hançerleyenlere oy yok

CHP’deki kurultay sonrasında eski genel başkan Kemal Kılıdaroğlu destekçileri, mevcut yönetim ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik …

Bir yanıt yazın