Fransa’daki kaosu görmeyen Le Monde: Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kara kutusu

Dışişleri Bakanı Fidan’ın MİT Başkanlığı döneminde yürüttüğü kritik görevler, Fransa’da günün konularından biri haline geldi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni kabinesinde Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen Hakan Fidan ile ilgili analizler, uluslararası basınının gündemini meşgul etmeyi sürdürüyor.

Bir dönem Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı yapan Fidan ile ilgili son habere, Fransa merkezli Le Monde imza attı. Fidan’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da üstlendiği rollerden bahsedildi.

Erdoğan’ın yurt dışı gezilerinde hazır bulundu
13 yıl boyunca Fidan’ın, Erdoğan’ın gölgesinde kaldığı, bununla birlikte gerektiğinde Cumhurbaşkanı’nın yanında, toplantılarda, kamera arkasında ve resmi fotoğraflarda yer aldığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği yurt dışı ziyaretlerinde hazır bulunan isimlerden birinin de Fidan olduğuna dikkat çekildi.

İlgi odağı haline geldi
“Erdoğan’ın kara kutusu” şeklinde tanımlanan Fidan hakkında, “siyasi karanlığın prensi” ifadesi kullanıldı. Söz konusu ismin, MİT’in başında bulunduğu dönemde kameralar önünde konuşmadığı da aktarılarak şöyle denildi:

İstihbarat teşkilatının eski başkanı, Erdoğan’ın temel işlerinin uygulayıcısıydı. (Erdoğan’dan sonra) en güçlü siyasi lider olarak sunuldu. Cumhurbaşkanı’nın muhtemel halefi olarak görülüyor.

Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildiğinde, onu Dışişleri Bakanlığı’nın başına getirdi. Adı, ilgi odağı haline geldi ve karar sürpriz değildi.

Orta Doğu’nun ‘yakıcı’ meselelerini ele aldı
Hakan Fidan’ın, ayrıca MİT Başkanı olduğu dönemde Orta Doğu’nun “yakıcı” meselelerini ele aldığı ifade edildi.

Mısır ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin yeniden başlamasına zemin hazırlayanın Fidan olduğu belirtilerek, aynı ismin Libya ve Suriye’de de rol oynadığının altı çizildi.


Dış politikada milli vizyon vurgusu
Aynı haberin devamında, Fidan’ın devir teslim törenindeki açıklamasına işaret edildi:

5 Haziran’da Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen devir teslim töreninde basın önünde Hakan Fidan, ‘Dış politikada milli vizyonu takip edeceğim.’ dedi.

Ankara yıllarca stratejik özerklik kavramına dayalı, bağımsız, dış etki ve kısıtlama olmayan bir diplomasiyi savundu. Bu, her şeyi yapabilen becerikli kişiye eldiven gibi uyan bir çerçeve.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın