Faiz kararını övmeye başladılar! Bloomberg: Türkiye’nin varlıkları yükseliyor

Dünya çapındaki bankalardan gelen yorumlarda, Hafize Gaye Erkan liderliğindeki TCMB’nin attığı adıma işaret edildi. Türkiye’nin kredi risk priminin düştüğü, TL’nin değer kazandığı belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faiz oranını 750 baz puan artırdı.

TCMB’nin son kararı sonrası faiz, yüzde 25 seviyesine çıkarıldı.

Karar, hem yatırımcılar hem de uluslararası basın tarafından olumlu karşılandı.

Bloomberg: Türkiye’nin varlıkları yükseliyor

Önde gelen küresel banka analistlerinin görüşlerini aktaran ABD merkezli Bloomberg, beklenmedik derecede “şahin” faiz artırımının, Türkiye’nin varlıklarında yükselişi beraberinde getirdiğini söyledi.

TL’nin gücünün korunması için adım attılar

“Bu hamle birçok piyasa gözlemcisini etkiledi.” denilen haberde, Hafize Gaye Erkan öncülüğündeki Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının, yüzde 50’ye yaklaşan enflasyonu düşürmeye yönelik izlenen politikaların bir göstergesi olduğu belirtildi.

Türk Lirası’nın gücünün korunması yönünde bir adım daha atıldığı kaydedildi.

Naci Ağbal’dan bu yana bir ilk

Haberde konuya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

Merkez Bankası’nın, eski başkan Naci Ağbal’dan bu yana ilk kez beklentilerin ötesinde hareket ettiği göz önüne alındığında çok önemli bir karar. Bu da CDS (kredi risk primi) ve Türk Lirası’nın (TL) hareketlerine yansıyor.

Dolarsızlaşma etkisi görülecek

Söz konusu karar sonrası lira üzerindeki baskının azalması ve dolarsızlaşma yönündeki etkinin muhtemelen önümüzdeki dönemde görüleceğine dikkat çekildi.

TL’nin, perşembe gününü yüzde 5,3 yükselişle kapatmadan önce ABD dolarına karşı yüzde 7,6 değer kazandığı da vurgulandı.

Yeni ekonomi kadrosu agresif hamlelerden yana

Beklentilerin üzerindeki faiz artışının yeni ekonomi kadrosunun enflasyonu kontrol altına almak için daha agresif hamlelerden yana olduğunun ilk işaretini verdiğine değinilerek, son faiz artışının mayıs ayındaki seçimlerden bu yana üst üste üçüncü artış olduğu vurgulandı.

“Oyunun kurallarını değiştirebilir”

Gazeteye konuşan ekonomistler, şu görüşleri paylaştı:

Merkez Bankası’nın küresel piyasayı yazın durgunluğundan uyandırıp kontrolün kendisinde olduğunu göstermesi harika. Türkiye’nin makroekonomik görünümü açısından bu durum oyunun kurallarını değiştirebilir.

Enflasyonun tek haneli rakamlara geri getirilmesi, belki de faiz oranlarının yüzde 40’ın üzerine çıkmasıyla birlikte, uzun süreli pozitif reel faiz oranları gerektirecektir.

Bunun gerçekleşeceğine hâlâ ikna olmadık ancak yüzde 30’un üzerindeki oranlar artık çok daha büyük bir olasılık.

Wall Street Journal: TL, dolar karşısında değer kazandı

The Wall Street Journal’ın haberinde de söz konusu artış yorumlandı.

TCMB’nin, politika metninde “fiyatlama davranışlarındaki bozulmayı kontrol altına alma” ihtiyacına atıfta bulunduğuna işaret edilen haberde, kararın ardından liranın dolar karşısında değer kazandığı ve devlet tahvili fiyatlarının yükseldiği bildirildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir Cevap Yazın