Gençlere en uygun vergisiz telefonlar hangisi?

Son dönemlerde sosyal medyayı kasıp kavuran, öğrenciler için vergisiz telefon ve bilgisayar müjdelerinin ardından milyonlarca öğrencinin aklına hangi şartlar altında bu indirimin geçerli olacağı geldi. Yeni çıkan haberler doğrultusunda ise sizlere 12 markayı içeren ve vergisiz verilmesi planlanan telefonları listeledik.

2023 yılının sonuna doğru gelinirken artan döviz nedeniyle özellikle de öğrenciler için teknolojik aletlere ulaşmak güç oldu. Yapılan açıklamalar doğrultusunda ise öğrencilere bir kereye mahsus olarak ÖTV’nin kaldırılması ile cep telefonu ve bilgisayar satışı yapılabileceği açıklandı. Akıllarda ise bu indirimin hangi ürünleri kapsayacağı geldi.

2023 vergisiz telefon şartları hakkında en çok merak edilen sorulardan biri bu şartlara hangi ürünlerin uyacağı ve açık öğretim öğrencilerinin de bu indirimden faydalanıp faydalanamayacağı oldu. Bakan Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamalarda çalışmaların halen sürdüğü belirtilirken bu imkanların sağlanabileceği teknolojik ürünler ise yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

YÜZDE 50 ÖTV ALINIYOR
Günümüzde telefonlardan alınan ÖTV ise dövizin de yükselmesi ile beraber bir dönemlerde alınabilen arabalarla aynı fiyatlara geldi. Şuan akıllı telefonlardan ilk olarak yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı alınıyor. Bunun üzerine yüzde 12 TRT Bandrolü, ÖTV’siz fiyatı 1500 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 25 ÖTV, 3000 TL’yi aşmayan telefonlardan yüzde 40 ÖTV, 3000 TL’nin üzerindeki telefonlardan ise yüzde 50 ÖTV alınıyor. Bunların üzerine de yüzde 20 oranında KDV uygulanıyor.

HANGİ ÜRÜNLER VERGİSİZ ALINABİLECEK?

Fiyatlar ve teknolojinin gelişimi göz önüne alındığında, hızla gelişen teknoloji ve artan fiyatlar akıllara bu indirimden hangi ürünlerin yararlanabileceğini getirdi. Çalışmalar henüz devam etse de yapılan açıklamalar doğrultusunda vergi ödemeden alınabilecek olan telefonların Türkiye’de üretim veya montaj zorunluluğuna uyması gerekmekte. Bu bağlamda da Apple gibi halihazırda yüksek fiyatlarda satılan ürünlerin bu indirimden yararlanması beklenmiyor. Yapılan açıklamalara göre ise açık öğretim öğrencileri bu indirimden faydalanamayacak.

Ancak bu montaj zorunluluğu ise bazı büyük markaların gölgesinde kalan ve ülkemizde pek bilinmeyen markalar için aslında bir fırsat olacak. Bilinenin aksine Türkiye’de montajı yapılan birçok iyi marka bulunmakta. Bu markaların başında ise Xiaomi, Oppo, vivo, Samsung, Casper, Reeder, Omix, General Mobile gibi markalar bulunurken bu markaları ise Casper, Excalibur, Monster, GameGaraj gibi markalar takip ediyor.

Öte yandan, değeri bilinmeyen bu iyi markaların ise Türkiye’deki şartlardan dolayı ne yazık ki her modeli ülkemizde montajlanmıyor. Fakat bu haberimizde sizler için bu markaların Türkiye’de montajlanan ve vergi indiriminden yararlanmasını beklediğimiz ürünleri listeledik.

VERGİSİZ ALINABİLECEK EN İYİ TELEFONLAR

12 markanın bulunduğu bu listede Türkiye’de üretilen veya montajı gerçekleştirilen, bu nedenle de vergi indiriminden yararlanabilecek olan marka ve modelleri sizler için derledik. İşte o modellerden bazıları:

Xiaomi: Redmi 9C, Redmi 9T, Redmi Note 10S, Redmi 10 2022
OPPO: A15, Reno 5 Lite
Vivo: Y11s, Y21s, Y53s
Samsung: Galaxy A01, Galaxy A21s, Galaxy A30, Galaxy A52, Galaxy
TCL: 20 SE, 20 E, L7
Realme: C21, C21Y, C25
Omix: X300, X500
Tecno Mobile: Camon 16
General Mobile: 21, Poco C40, Phoenix 5G, 24 Pro
Casper: VIA X30 Plus, VIA M30 Plus
Reeder: S19 Max Pro S
OMIX: X5
VERGİSİZ TELEFONLARDAN HANGİSİ ALINMALI?

Sizin için hazırladığımız bu liste sizle bir şey ifade etmiyorsa endişelenmenize gerek yok! Çünkü sizler için yaptığımız araştırmalar sonucunda kullanıcıların bu listeden en çok beğenebileceği telefonları da araştırdık.

Listede en çok dikkat çeken markalardan biri olan Xiaomi tarafında Redmi Note 10S ve Redmi 10 2022 yer alırken yükselmekte olan Oppo’nun ise Reno 5 Lite ürünü dikkat çekti. Listede bulunan ve en çok tanınan markalardan biri olan Samsung ise Galaxy A52’si ile boy gösterdi.

EN İYİ TELEFON HANGİSİ?
En çok dikkat çeken ve listemizde şu anda vergili haliyle en yüksek fiyat etiketine sahip olan ilk üç telefon ise Oppo Reno 5 Lite, Samsung Galaxy A52 ve Xiaomi Redmi Note 10S oldu. Bu üç üründen birini seçmeniz halinde vergisiz telefon indiriminden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Bizim önerimize göre ise bu listedeki en iyi üç telefon sırası; Samsung Galaxy A52, Xiaomi Redmi Note 10S ve Oppo Reno 5 Lite.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Charles’ın kanseri ilerledi, cenaze programı yeniden düzenlendi

Kanser hastası Kral Charles ile ilgili cenaze planlarının tekrar ele alındığı belirtildi. İngiltere Kralı 3. …

Bir Cevap Yazın