Putin ile Erdoğan: Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihi zirve sonrası yaptıkları ortak basın toplantısında Tahıl Koridoru anlaşmasına değindi. Erdoğan, yeni öneri paketinin hazırlandığını açıkladı.
Bir süredir beklenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in görüşmesi bugün başladı. Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelen iki liderin görüşmesi dünya basınında geniş yer buldu. Erdoğan ve beraberindeki heyeti toplantı öncesinde Putin, kapıda karşıladı.  İki lider arasında yaşanan samimi anlar ise kameralara yansıdı.

Görüşmenin ana gündem maddesi, Moskova’nın çekilmesiyle sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması oldu. İki liderin gündemindeki bir diğer kritik başlık, Suriye’deki gelişmeler oldu. Dünyanın beklediği Soçi zirvesi sonrası liderler 3 saatin ardından açıklama yapmak üzere kamera karşısına geçti.

“Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı”

Tahıl Koridoru anlaşmasına değinen iki liderin açıklamaları şu şekilde: Putin: “Ukrayna’nın dünya gıda ihracatındaki payı yüzde beş bu oran ileride daha da azalacak. Gönderilen gıdaların yüzde 70’i gelişmiş ülkelere gitti, ihtiyacı olan fakir ülkeler yüzde 3’ten daha az pay aldı. Biz anlaşmayı canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yaptırımlar kaldırılmalı. Rusya’dan 1 milyon ton tahıl imtiyazlı fiyatla Türkiye üzerinden Katar finansmanıyla Afrika’ya gönderilmesi üzerinde çalışıyoruz.”

“Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yeni öneri paketi hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu: Üzerinde durduğumuz konulardan biri Karadeniz girişiminin yeniden canlandırılması oldu. Gündeme getirilen alternatif öneriler Karadeniz İşbirliği gibi kalıcı bir model sunamamıştır. Rusya’nın beklentileri tüm tarafların malumudur. Rus dostlarımızın gündeme getirdiği hususları biz de farklı sözlerle ifade ettik, ediyoruz. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler için yeni öneriler paketi hazırladık.

BM’nin yeni çalışmasıyla netice alınacağını umuyorum. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz. Taraflar arasında doğrudan müzakerelere evvelce ev sahipliği yaptık. Bu konuda üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız. Sayın Putin’le bölgesel ve küresel meseleleri ele aldık. Suriye, Kafkasya, Libya ve Afrika’yla ilgilileri konuları değerlendirdik.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın