Aylık Türk Lirası payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e çıktı

Merkez Bankası, Türk Lirası’na geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda Türk Lirası mevduatını destekleyecek kararları üst üste vererek ilave adımlar attı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirası’nı güçlendirmek için uygulamalarına devam ediyor.

TCMB, bu kez de Türk Lirası’na geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda Türk Lirası mevduatı destekleyecek ilave adımlar attı.

Merkez Bankası, bankalara uygulama talimatı göndererek, Türk Lirası’nı cazip kılacak yeni, güçlü kararlar aldı.

Bankacılık sisteminde Türk Lirası payını artırma ve Türk Lirası’nı tasarruf aracı haline getirme amacını kararlılıkla sürdüren TCMB, mevcut düzenlemede yaptığı revizyonlarla bu amacını pekiştirirken, bazı teşvik ve uygulama kolaylıkları da getirdi.

Türk Lirası payı artış hedefi arttı

TCMB’nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, (gerçek kişiler için) Türk Lirası payı artış hedefi yükseltildi.

TCMB, ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında kur korumalı hesapların Türk Lirası mevduata dahil olduğu Türk Lirası payı rasyosunu yürürlükten kaldırmış, yerine kur korumalı hesapları Türk Lirası mevduat olarak dikkate almayan ve standart yerel para olan Türk Lirası mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir Türk Lirası payı rasyosu getirmişti.

Merkez Bankası, yerel para Türk Lirası’nı güçlendirmeye yönelik olarak hem standart Türk Lirası mevduatı destekleyen hem de kur korumalı hesaplardan standart Türk Lirası mevduata geçişi özendiren yeni adımlar attı.

Aylık Türk Lirası payı artış hedefi yüzde 2’den yüzde 2,5’e çıktı

Türk Lirası’na geçişlerin hızlandığını gösteren veriler doğrultusunda gerçek kişiler için aylık yüzde 2 olarak belirlenen Türk Lirası payı artış hedefi, yüzde 2,5’e yükseltildi.

Ayrıca, Türk Lirası’na geçiş ve yenileme ile Türk Lirası payı hesaplamalarında revizyona gidildi. TL’ye geçiş ve yenileme oranında eksik kalan kısmın gerçek kişi dönüşüm hesaplarıyla tamamlanması mümkün hale getirildi.

Komisyon uygulamasında Türk Lirası’na geçiş ve yenileme oranları esas alındı

Ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında yürürlükten kaldırılan eski Türk Lirası payı rasyosuna göre komisyon uygulaması da sona erdirildi. Komisyon uygulamasında, Türk Lirası’na geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

Uygulama talimatına göre, Türk Lirası’na geçiş ve yenileme oranı yüzde 100’ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında, yüzde 100’ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 olacak şekilde Türk Lirası’na geçiş oranına göre komisyon uygulanacak.

Harcama mukabili kredilerde muafiyet sınırı yükseltildi

İhracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin Türk Lirası’nın üzerinde kredi kullandırılması durumunda kredinin belirlenen harcama alanlarında kullanıldığının belgelenmesi gerekiyor, aksi takdirde bankalar kredinin yüzde 30’u oranında menkul kıymet tesis ediyor ve bu krediler kredi büyümesi sınırına dahil oluyor.

KKM Türk Lirası mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi

Kur korumalı hesapların (KKM) Türk Lirası mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdi, Türk Lirası’na geçiş ve yenileme oranları belirleyici olacak.

KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıktı

Kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırı 50 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkartıldı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir Cevap Yazın