Ev alacaklar dikkat! Dar gelirliye konut kredisinin faiz ve vade oranı belirlendi!..

OVP’de duyurulan dar gelirliye konut kampanyasında detaylar netleşmeye başlıyor. Faiz oranı ne olacak? Kimler yararlanabilecek? Vade oranı ne olacak? İşte detaylar…

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilenleri cevapladı. Özelmacıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Belli bir süredir kredilere yönelik sektörde bilgi dolaşıyor.

Bu bilgi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı bazı açıklamalar çerçevesinde netleşmişti. Orada ilk konutu almak isteyenler için bir destek verilebileceği belirtilmişti.

Konut maliyetlerini düşürmek ve erişimi artırmak durumundayız. Bu çerçevede kamu olarak ilk konut edinimini destekleyici çalışmalar yapacağız denilmişti.

Biz de ‘Bu gelişme ne zaman gerçekleşir, ne tür çalışmalar olabilir?’ şeklinde bekleyiş içerisindeyiz. Şimdiye kadar çok netleşmiş bir durum olmasa da piyasada beklenti hakim.

Düzenlemenin ilk kez ev alacaklara yönelik bir kampanya çerçevesinde olacak. Mevcut kredilerden daha avantajlı olabilir. Özel sektörde şu anda krediler aylık yüzde 3 ortalamasının üzerine çıktı.

Bu vatandaşın ödeme gücünü düşürüyor. Beklentiler ‘1.20 seviyelerinden kredi kullanımı olabilir mi? Kredi vadesi 10 yıldan 15 yıla uzayabilir mi?’ şekli ile değerlendiriliyor diyebiliriz.

BAŞVURU İÇİN ŞARTLAR NE OLACAK?

Burada şartlar getirilecek. Daha önce o şehirde yakın zamanda bir konut satmamış olması, hisseli bir konuta sahipse hisse oranının yüzde 50’den az olması, alınan dairelerin belli bir süre kiraya verilememesi, kişilerin kendilerinin o dairede oturacak olması gibi bazı ek şartlar da değerlendirilebiliyor.

Bu düzenleme ‘konut sektöründe düşen ipotekli satışları da destekleyebilir mi?’ şeklinde soru işareti var. İpotekli satışlar eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 civarında düşmüştü.

Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı yüzde 8.2’ye kadar geriledi. Ocak-eylül döneminde bir önceki yıla göre yüzde 29.6 azaldı.

Krediye erişilememesi konut üreticileri açısından soru işareti yaratıyor. Konut üretenler ‘acaba biz üretsek satamayacak mıyız?’ diyerek projelerini yapmayı erteleyebiliyorlar. Bu da konutta arz güvenliğini daha da riske atıyor.

1.20 FAİZ ORANI ÜZERİNDEN ÖDEME PLANI NE OLUR? AYLIK TAKSİT TUTARI NE KADAR OLUR?

Kredilerin yatırım aracı olarak kullanılmaması açısından bazı kriterler değerlendirilebiliyor. Şu an için 1 milyon TL konut kredisi çeken kişinin faiz oranı 1.2 seviyesinde de olsa 120 ay vadede aylık taksiti 15 bin 768 TL civarında oluyor. 1 milyon kredi için toplamda 1 milyon 892 bin TL ödüyor.

‘ÖDEME İKİ KAT ARTIYOR’

Şu an düşündüğümüz yüzde 3 gibi faiz oranlarından hesapladığımızda bu ödeme neredeyse iki kat artıyor ve taksitler 30 bin 800 TL’lere çıkıyor. 1 milyon TL kredi için 3 milyon 700 bin TL civarında bir geri ödeme çıkıyor. Maliyetler çok ciddi anlamda yükseliyor vatandaşların öngörüsü faiz oranlarının düşürülmesi diyebiliriz.

YENİ KAMPANYA YIL BİTMEDEN DUYURULUR MU?

BDDK haftalık raporlarında konut kredisi hacminde önemli derecede düştüğünü görüyoruz. Toplam konut kredisi hacmi 445 milyar TL seviyesine kadar geriledi. O nedenle düşük faizli konut kredisi beklentisi var ancak çıkacağı tarih olarak çok net bir şey söyleyemiyoruz.

Biz bu kampanyayı mali açıdan da değerlendiriyoruz. Belki yeni yılı bulabileceğini söyleyebiliriz ancak düzenlemenin çok kısa vadede mali açıdan mümkün olmadığını düşünüyoruz. Net tarih verilmese de piyasanın böyle bir beklentisi var diyebiliriz.”

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın