Merkez Bankası’nın beklenen faiz arttımı oranı yüzde 30’dan yüzde 35’e yükseldi

TCMB Para Politikası Kurulu, ekim ayı toplantısının ardından piyasaların odaklandığı faiz oranı kararını açıkladı.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, enflasyon oranını düşürme hedefi ile uyumlu hareket ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün Hafize Gaye Erkan başkanlığında Para Politikası Kurulu (Kurul) toplantısını gerçekleştirerek, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına karar verdi.

Merkez Bankası, yüzde 30 olan politika faizini ekimde 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkardı.

Merkez Bankası, faiz oranını beşinci kez artırarak yüksek enflasyona karşı para politikasında sıkılaştırma adımlarına devam etti.

Parasal sıkılaştırma süreci devam etti

TCMB, dezenflasyonu yani fiyat artış hızının zaman içinde azalması amacıyla parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdi.

Böylece son 5 aydaki toplam faiz artışı 2650 baz puanı buldu.

Faiz kararı beklentiler oranında gerçekleşti

Yapılan anketlere göre ise ekonomistler, TCMB’nin kademeli faiz artışlarına bu kez de devam ederek ekim ayında politika faizinin yüzde 30’dan yüzde 35’e yükselmesini bekliyordu.

Karar metninde öne çıkan konular

Faiz kararı kadar, karar metnindeki mesajlar da merak ediliyordu. Karar metninde de jeopolitik gelişmelerin, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturduğu mesajı dikkat çekti.

Ayrıca metinde yer alan son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlandığı bilgisi de yer aldı.

“Aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenecek”

Kurul metninde enflasyon hedeflerinin tutturulacağına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir.
“Parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecek”

Metinde, Türk Lirası mevduat payının artırılması amacı ve yöntemi bir kez daha tekrarlandı:

Türk Lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir.

Merkez Bankası’nın faiz adımları

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından göreve gelen Erkan’ın yönetimdeki ilk toplantıda (23 Haziran 2023) politika faiz oranı yüzde 8,5’ten 27 ay sonra ilk kez 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltildi. İkinci Kurul toplantısında (21 Temmuz 2023) faiz, yüzde 15’ten 250 baz puan artışla yüzde 17,5’e çıkartıldı. Üçüncü toplantıda (25 Ağustos 2023) faiz oranı yüzde 17,5’ten 750 baz puan artışla yüzde 25 düzeyine yükseltildi. Dördüncü toplantıda (22 Eylül 2023) ise 500 baz puan artışla yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartıldı. Beyinci toplantıda ise faiz yüzde 30’dan 500 baz puan artırarak yüzde 35’e yükseltildi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir Cevap Yazın