Ocak ayında emekliye çifte zam geliyor!

Emekli maaşları için Ocak ayında 2 düzenleme birden yapılacak. Emekli maaşı zammı için 4 aylık rakamlar Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası belli oldu.

Ocak 2024’te 6 aylık enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ile beraber tüm emekli maaşları için düzenleme yapılacak. Emekli zammı düzenlemesi yaklaşık 15,5 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. En düşük emekli maaşı ne kadar, kaç TL olacak?

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI DÜZENLEMESİ İÇİN BAKAN ŞİMŞEK BÜTÇE ÇALIŞMASINI YÜRÜTÜYOR
Hazine ve Maliye  Bakanı Mehmet Şimşek 15 milyonu aşkın emekliyi ilgilendiren Ocak zammı için bütçe çalışmalarını gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliler için bütçe sınırlarının sonuna kadar zorlanması talimatını verdi.
5000 TL EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDEMELERİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
​Ekim ayında Meclis’te yeni yasama döneminin başlamasıyla emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar hızlandı ve ilk adım 5000 TL Cumhuriyet ikramiyesi oldu.
12,2 milyon çalışmayan emekliye Kasım ayının 15’ini geçmeyecek şekilde ödemeler yapılacak. Yasalaşma süreci tamamlandı. 1 hafta içinde SGK’nın sigorta tahsis numarasına göre emeklilere hangi gün ödeme yapılacağını açıklaması bekleniyor.

 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK
​Aralık 2022’de 3.500 TL olarak uygulanan taban emekli maaşı, Ocak ayında önce 5.500 TL ardından Nisan 2023’te 7.500 TL’ye yükseltildi. Bu 6 aylık dilimde toplam artış yüzde 114’ü aştı.
Erdoğan’ın talimatı sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı asgari ücret, emekli ve memur zammı için koordineli olarak çalışmalarını yürütüyor. En düşük emekli maaşı da bütçe çalışmalarının meyvelerini vermesiyle Ocak ayında yeniden artacak.

MAAŞ ZAMMI TAKVİMİ NETLEŞTİ
​Aralık ayında yeni asgari ücret için 4 toplantı gerçekleşecek ve uzlaşma usulü tutar belirlenecek.
Ocak ayı başında TÜİK Aralık ayı enflasyonunu duyuracak ve 6 aylık enflasyon oranı netleşecek
6 aylık enflasyon oranlarıyla memur zammı ve refah payı hariç emekli zammı belli olacak
Refah payı ile en düşük emekli maaşı için çalışma Erdoğan’ın onayına sunulacak ve Meclis süreci başlayacak
TABAN AYLIK HESABI NASIL YAPILIYOR?

Her emeklinin maaşı kendi emeklilik koşullarına göre belirleniyor ve bir kök aylık hesaplanıyor. Bu rakama yüzde 4’lük ek ödeme ekleniyor. Eğer bu maaş yasal olarak belirlenen taban aylığın altında ise Hazine desteği ile emekli maaşı 7.500 TL’ye tamamlanıyor.
​Emekli taban aylığının Ocak zammı ile artmasıyla beraber Hazine desteği de yükselmiş olacak.
EKİM AYI ENFLASYON ORANI BELLİ OLDU
​Emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok kalemde belirleyici olacak Ekim ayı enflasyon rakamları belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon oranı Ekim’de aylık bazda yüzde 3,43, yıllık bazda ise yüzde 61,36 olarak gerçekleşti.
MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI İÇİN 4 AYLIK ENFLASYON FARKI KESİNLEŞTİ
​TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre Temmuz’da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos’ta yüzde 9,09, Eylül’de yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu. Tüm bunlarla beraber 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,41 olarak kayıtlara geçti.
Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Kilo kaybı yaşayan Nihal Candan ile ilgili yeni gelişme!

Kara para aklama ve dolandırıcılık suçlamasıyla aylardır hapis yatan Nihal Candan hakkında, 37 kiloya kadar …

Bir Cevap Yazın