İsrail ile Hamas arasındaki 6. esir takasında “Filistinli cesur kız” artık özgür

İsrail ordusu, Gazze Şeridin’deki 10 İsrailli esir ile 4 Taylandlının Kızılhaç yetkililerine teslim edildiğini duyurdu. 30 Filistinli ise İsrail hapishanelerinden serbest bırakıldı.
İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani aranın verilmesinin ardından ateşkes 2 gün daha uzatılmıştı.

Uzlaşı kapsamında esir takasları bugün de devam etti.

Esir takasında 6. gün

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, Kızılhaç yetkilileri, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın elindeki 10 İsrailli kadın ve çocuk esirin yanı sıra 4 Tayland vatandaşının konvoylarına teslim edildiğini bildirdi.

İsrail hapishanelerinden ise 16’sı çocuk, 14’ü kadın olmak üzere 30 Filistinli serbest bırakıldı.

‘Filistinli cesur kız’ artık özgür

Serbest kalanların arasında İsrail askerlerinin 7 Ekim’den sonra gözaltına aldığı “Filistinli cesur kız” Ahed Temimi’nin de olduğu bildirildi.

Hamas ve İsrail arasında Gazze Şeridi’nde çatışmalara verilen “insani ara”nın salıdan perşembeye uzatılması konusunda uzlaşı sağlanmıştı.

Mutabakat kapsamında, her gün Gazze’deki 10 İsrailli kadın ve çocuk esir ile İsrail hapishanelerindeki 30 kadın ve çocuk esirin serbest bırakılması kararlaştırılmıştı.

İsrail ordusu, akşam saatlerinde Hamas’ın serbest bıraktığı 2 İsraillinin ülkelerine ulaştığını bildirmişti.

Hamas ise söz konusu 2 esirin Rus vatandaşı olduğunu belirterek, bu esirlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabalarından dolayı serbest bırakıldığını vurgulamıştı.

İsrail basını, söz konusu esirlerin Rusya vatandaşlığı bulunan 2 İsrailli olduğunu yazmıştı.

10 İsrailli esir ve 4 Taylandlı İsrail’e ulaştı

İsrail ordusunun X platformunda yayınladığı açıklamada, ülkeye ulaşan 10’u İsrailli, 4’ü Taylandlı 14 kişiye ordu ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’te (Şabak) görevli güvenlik mensuplarının eşlik ettiği belirtildi.

Açıklamada, güvenlik görevlilerinin, bu kişilere sağlık taramalarının ardından hastanelerde bekleyen ailelerine ulaşana kadar eşlik edecekleri bildirildi.

Hamas’tan İsrailli esir askerlere yönelik açıklama

Hamas yöneticilerinden Usame Hamdan, Lübnan Hizbullahı’na yakınlığıyla bilinen El-Meyadin, televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “insani ara”nın uzatılmasına yönelik çabaların henüz olgunlaşmadığını ve uzatılması için bugüne kadar kendilerine sunulanları incelemeye değer bulmadıklarını ifade etti.

“Gazze’ye yönelik saldırganlık bitmeden ve abluka sonlandırılmadan İsrailli esir askerlerin değişiminden söz edilemez.” sözlerine yer veren Hamdan, direnişin “insani ara”nın sona ermesinden sonra her türlü olasılığa kendisini hazırladığını vurguladı.

Hamdan, “Ateşkes bizim için yeterli değil. Aksine işgal güçlerinin Gazze’den çekilmesi ve saldırıların sona ermesi gerekiyor.” dedi.

Çatışmalara insani ara verildi

Taraflar arasında sağlanan mutabakata göre çatışmalara verilen “insani ara” perşembe sabahı yerel saatle 07.00’de (TSİ 08.00) sona eriyor.

Hamas ve İsrail arasında Gazze Şeridi’nde çatışmalara verilen “insani aranın” uzatılması için arabulucularla müzakereler devam ediyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın