Türkiye’de çılgın projelerle uçuşa hazırlık başlıyor!

Seçimlerinden zaferle çıkan Ak Parti ve ekonomi yönetimi, önümüzdeki dönemde büyük projelere ağırlık verecek.

Ulaştırma ayağında İstanbul’a 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi dev projeler yer alırken, enerjide arz güvenliği sağlayacak boru hattı projeleri ile yerli otomobil de hükümetin öncelikleri arasında.

ÇILGIN PROJE YOLDA

“Türkiye’nin çılgın projesi” olarak nitelenen Kanal İstanbul Projesi, Boğaz’ın yükünü alacak. Her yıl binlerce geminin geçtiği ve zaman zaman yoğunluk nedeniyle kazaların yaşandığı Boğaz trafiğini rahatlatması beklenen proje ile Karadeniz ile Marmara Denizi arasında yapay bir su yolu açılacak.

Kanalın Marmara Denizi ile birleştiği noktada yeni bir yerleşim yeri kurulacak. Kanalın uzunluğu 4045 km; genişliği yüzeyde 145 – 150 m, tabanda ise yaklaşık 125 m olacak. Kanalla birlikte İstanbul Boğazı tanker trafiğine tümüyle kapanacak, İstanbul’da iki yeni yarımada, yeni bir de ada oluşacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI GELİYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın yoğunluğuna ve kapasite yetersizliğine alternatif olarak planlanan İstanbul 3. Havalimanı neredeyse tamamlandı.

İlk inişi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yaptığı 3. Havalimanı, dört etap şeklinde planlanıyor. 29 Ekim’de ilk etabı açılacak olan 3. havalimanı, 1 milyon 200 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası ve iki bağımsız pisti ile yıllık 90 milyon yolcuya hizmet vermeye başlayacak.

Havalimanı, günlük 3 bin 500 iniş – kalkışa imkan sağlayacak. 42 kilometrelik bagaj sistemi ve 143 yolcu köprüsü ile hizmet verecek olan yeni havalimanı 73 milyar liralık ekonomik katkı sağlayacak ve 225 bin kişiye istihdam imkanı verecek. 3. Havalimanı 5.5 milyon tonluk kargo kapasitesi ve 62 kilometrelik güvenlik çemberi ile de öne çkıyor.

ÜÇ KATLI TÜNEL BİR İLK OLACAK

Dünyadaki ilk üç katlı tünel ile 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ihtiyacı olan metro tüneliyle, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü aksının ihtiyaç duyduğu karayolu tüneli birleştirilip, tek tünel ile geçilecek. Dokuz farklı raylı sistem hattını entegre edecek projede günde 6.5 milyon yolculuk gerçekleştirilmesi planlanıyor. Etüt proje çalışmaları devam eden proje için kamu-özel işbirliği modeli gündemde.

NÜKLEER ALTERNATİF

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu’da inşaat başladı. İstanbul’un elektrik ihtiyacını tek başına karşılayabilecek olan santral, Türkiye’ye tek kalemde yapılan en büyük yatırım.

Akkuyu Nükleer Santrali, 4 bin 800 megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. 20 milyar dolarlık yatırım, Türkiye’nin tüm elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak. Bölgedeki istihdamı da artıracak proje, işletme aşamasında 3 bin 500 kişiye iş imkanı sunacak.

Akkuyu’nun ardından Sinop’ta da bir nükleer santralin hayata geçirilmesi planlanıyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için sıradaki nükleer projesi için ise Trakya öne çıkan bölge.

YERLİ OTO TAM GAZ

Fikri ve sanayi mülkiyet hakları Türkiye’ye ait olacak yerli otomobil projesi ile GSYH’ye sağlanacak 50 milyar euro ve cari açığa 7 milyar euro’luk katkının yanı sıra yaklaşık 20 bin kişilik istihdam oluşacak.

Projeyle, 2021’e kadar piyasadan daha ucuz, daha hesaplı, daha cazip bir otomobil piyasaya sürülecek. Beş model halinde olacak yerli otomobil için önümüzdeki sene yer belirlenmesi bekleniyor. Mali-teknik analizleri yapılan proje için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de ortak konumunda.

TANAP TAMAM, TÜRKAKIM 2019’DA

Doğalgazda arz güvenliğini sağlaması beklenen projelerden olan TürkAkım Rusya ile ortaklaşa yürütülüyor. Avrupa’ya Türkiye üzerinden Rus doğalgazı sağlaması planlanan TürkAkım ile Rusya’dan Türkiye’ye ilk gazın 2019’da gelmesi planlanıyor. Rusya’dan Türkiye’ye yılda 15.75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan hattın Avrupa ayağı için görüşmeler sürüyor. Doğalgazda bir diğer tarihi proje de Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktaracak olan TANAP.

Enerjinin İpek Yolu TANAP’ta ilk gaz akışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in de katıldığı törenle başlatılırken, ticari gaz akışının ise ay önümüzdeki günlerde başlaması planlanıyor. Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile birlikte Güney Gaz Koridoru’nu oluşturan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye’ye ve Avrupa’ya taşınmasını amaçlıyor.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

TBB ve TCMB’de sahte dövizle mücadele güncellemesi!

TBB tarafından sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol …

Bir yanıt yazın