Kıbrıs’ta 2022-2023 eğitim yılı öncesi öğrencileri ev kiraları vuracak!

Üniversitelerde 2022-2023 Eğitim yılının hazırlıklarının başladığı şu günlerde Kıbrıs’ta yurt ve ev kiraları cep yakmaya devam ediyor.

Öğrenci cenneti olarak adlandırılan Kıbrıs’ta hayat pahalılığı ve ev ile yurt kiralarındaki fahiş fiyat artışı yüzünden öğrenciler ile velilileri zor anlar bekliyor. Emlak sahiplerinin fırsatçılığı yüzünden 1+1 bakımsız bir dairenin aylık fiyatı 5 bin ile 7 bin 500 lira arasında değiştiğini, üniversite yurtlarının da durumunun diğerlerinden çok farklı olmadığını dile getiren öğrenciler, YÖK ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı fırsatçılarla mücadeleye ev ve yurt fiyatlarını düşürmeye davet ediyorlar.

Konu ile mağduriyetlerini dile getiren bazı öğrenciler, “İşte en can alıcı noktaya geldik. Kıbrıs’ta yaşamayı maddi açıdan en zor kılan şey şüphesiz ev kiralarıdır. Türk Yurdu olarak anılan Kıbrıs’ta maaşlar TL ile alınırken, kiracılardan ev sahipleri Sterlin üzerinden kira alıyor. Üstelik aldıkları kira da hiç azımsanacak cinsten değil. 1+1 bir evin aylık kirası(konumuna, durumuna göre değişebilmekte)  ortalama 500 Sterlin oluyor. 400 Sterlin güncel kurda 8000 ile 10.000 TL yapıyor. Kıbrıs’ta asgari ücret 8.600 TL. Yani bir evde yaşayanlardan birinin maaşı direkt olarak kiraya gidiyor ki 400-500 sterline ev bulmak çok da kolay değil, genellikle çok daha pahalı olabiliyor kiralar. Yurtlarda da durum farklı değil 4 veya 6 kişilik yurtlarda kişi başı en düşük kira bedeli 30 bin lira. Bir de buna ek olarak 6 aylık kira peşin, 2 ila 4 kira bedeli kadar depozito, bir o kadar da emlak danışman ücreti alınıyor. Bu arada Kıbrıs’ta elektrik ve su faturaları da oldukça can yakıyor. Standart bir aile ayda 1000 TL elektrik faturası ödüyor Yani ev kirasıyla birlikte aylık 9000 TL gidiyor. Böyle giderse Türkiye’den Kıbrıs’a öğrenci gitmeyecek. Yabancılarında para birimleri TL karşısında çok değerli olduğu için yabancılar fazla etkilenmiyor. YÖK’ü ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ı biz Türk öğrencilerine sahip çıkmaya ve yardımcı olmaya davet ediyoruz ” dediler.

Kıbrıs’ta Hangi Para Birimi Kullanılıyor?

Kıbrıs’ta kullanılan resmi para biriminin Türk Lirası olduğunu dile getiren öğrenciler, “Kıbrıs, öğrenci turizm ile var olmaya devam eden, her yıl oldukça fazla sayıda yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan bir Türk Yurdu. Ne yazık ki, ülke genelinde Sterlin, Euro gibi para birimleri ile evler kiraya veriliyor. Yani Kıbrıs’ta ev almak veya kiralamak TL üzerinden değil Sterlin üzerinden veriliyor. Aldığınız maaş TL üzerinden, verilen kira Sterlin üzerinden ve günümüzde TL’nin değeri git gide düşüp sterlin kat kat artarken Türkiye’den gelen öğrencileri zor hayat şartları bekliyor.”görüşünü dile getirdiler.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

44 yeni mahkeme kurulması kararı Resmi Gazete’de

29 İdare Mahkemesi ve 15 Vergi Mahkemesi kurulması kararı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Adalet …

Bir Cevap Yazın