Mağlubiyeti kabul eden Akşener’den koltuğu koruma hamlesi!

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kurultayı 24-25 Haziran’a çekmesini değerlendiren tecrübeli gazeteciler, bu hamleyle Akşener’in mağlubiyeti kabul ettiğini ve parti içi muhalefeti engellemek için hamle yaptığını belirtti.
Millet İttifakı’yla birlikte girdiği 14 Mayıs seçimlerinde büyük bir moral kaybına uğrayan İYİ Parti’de ani gelişmeler yaşanıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, beklenmeyen bir kararla 24-25 Haziran’da kurultay yapma kararı aldı.

İYİ Parti son olarak Eylül 2020 yılında yaptığı kurultayın ardından 2023 Eylül ayında kurultay yapması beklenirken, ani bir kararla 24-25 Haziran’da kurultaya gitme kararı aldı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından teşkilatlara gönderilen yazıda, 24-25 Haziran tarihlerinde kurultaya gidilmesi için hazırlıkların yapılması talimatını verdi.
Akşener teşkilatlara gönderdiği imzalı yazıda şu ifadelere yer verdi: “Parti tüzüğümüzün 37’nci maddesinin Genel Başkanlık sıfatıyla şahsıma verdiği yetkiye istinaden Genel Başkan, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu organlarının seçimi ve tüzük değişikliğini içeren 3’üncü Olağan Kurultayı’nın 24-25 Haziran tarihlerinde yapılmasını gerekli gördüm.”

Akşener’in bu ani kurultay kararı Ankara’da büyük yankı uyandırdı. Akşener’in 28 Mayıs 2. tur seçimlerinden hemen sonrası için işaret ettiği kurultayı Ankara gazetecileri seçimin kaybedilmesinin ilanı olarak yorumladı. Haber7’ye konuşan Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven ve Akşam Gazetesi yazarı Emin Pazarcı, Akşener’in kurultay hamlesinin seçim sonrası parti içi muhalefet birbirine kenetlenmeden ön almak için erkene çekildiğini belirtti.

NORMAL BİR REFLEKSLE ALINAN KARAR DEĞİL

Akşener’in ani kurultay kararına ilişkin konuşan Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, bunun normal bir refleks olmadığını belirterek “14 Mayıs sonuçlarını gördükten hemen sonra bu kararı açıkladılar. Yani eğer normal bir refleksle kurultay kararı alacak olsaydı bunu seçimler bitmeden de yapabilirdi.” dedi.

Akşener’in 14 Mayıs sonuçlarını gördükten sonra böyle bir kararı aldığı çok net olduğunu ifade eden Acet, “Dolayısıyla burada Akşener’in parti içi muhalefeti yükselmeden engelleme girişimi yorumu yapılabilir. Yani seçimlerin ikinci turundan da pek bir ümidinin olmadığını görüyoruz. Beş gün hiç konuşmadı. İlk gün altılı masada liderler resim verdiğinde, bir moral bozukluğu içindeydi. 14 Mayıs sonuçları üzerine böyle bir karar aldığı çok açık. Yine aynı şekilde parti içerisinde bir iç muhalefet oluşmaması için hızlı hareket ettiğini de düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

SEÇİM SONRASI SİYASETTE YENİ DİZAYN BAŞLAYACAK

Milat Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Arseven ise  28 Mayıs sonrası muhalefette yeni bir dizayn olacağını belirterek siyasette tasfiyeler olacağını söyledi. Tasfiyenin bir numaralı adayının öncelikle Kılıçdaroğlu olduğunun altını çizen Arseven masadaki küçük partilerin milletvekili aldıklarını ve hallerinden memnun olduklarını belirtti.

Arseven, Akşener’in İYİ Parti’nin kurultayını erkene çekmesiyle ilgili ise şu yorumda bulundu;

İYİ Parti’ye gelince Akşener masadan kalkıp masaya oturma aşamasında çok yıprandı. Bu yıpranma oy oranına da epey yansıdı. Daha önce 13-14 denen oy oranı 10’un altında kaldı. Dolayısıyla büyük oy kaybı var Akşener’in. Seçimden sonra Meral Akşener de “ben demiştim Kılıçdaroğlu seçilemeyecek aday ama beni ölümle sıtma arasında bıraktınız” diyerek bir çıkış yolu arayacak. İYİ Parti tabanında da kaynamalar gittikçe artacak. Koray Aydın grubunun rahatsızlığı zaten biliniyor. Yavuz Ağıralioğlu’nun istifasında rahatsızlıklar gün yüzüne çıkmıştı ama seçimler var diye susulmuştu. Şu anda da 2. tur için devam ediyorlar. Sayın Meral Akşener’in genel başkanlık vizyonuna dair tartışmalar çok hızlanacak.

Dolayısıyla iç muhalefet toparlanmadan, parti içi muhalefet daha fazla güçlenmeden sayın Akşener bir an evvel işi bitirmek istiyor anlaşılan. Seçim sonrası parti içi muhalefete ne kadar az süre verirse o kadar toparlanabilir muhalefet. Akşener bunu bildiği için rakiplerin ortaya çıkması ve yeter artık demesini engelleyecek.

Akşam gazetesinin tecrübeli yazarı Emin Pazarcı da 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar cumhurbaşkanı seçilmesiyle siyasi arenada çok ciddi değişimler olacağını söyledi. Millet İttifakı’nın bugüne kadar ki bütün planını Erdoğan’ın kaybetmesi üzerine yaptığını söyleyen Pazarcı, “Millet İttifakı’nın partilerinin genel başkanları Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı hayali ile milletvekili dahi olamadılar. Meral Akşener de gördü seçim sonuçlarını ve koltuğunun sallanacağını hissetti. O açıdan muhalefet toparlanmadan apar topar bir kongre kararı aldı koltuğunu sağlama almak için. Bunun başka izahı olamaz. Kongreyi erkene çekmesinin amacı budur.” dedi.

Pazarcı sözlerine “Çok ilginçtir, Millet İttifakı’ndan birçok parti seçime katılmadı. Siyasi kanunlara göre sandık müşahitleri son seçimde yüksek oy alan partilerden oluşur. Demek ki bunlar yerel seçimleri bile unuttular. Önümüzdeki yerel seçimlerde sandık kurulunun beş üyesinden dördü Cumhur İttifakı’ndan biri Millet İttifakı’ndan olacak. O denli acemice hareket ettiler. Tamamen Erdoğan’ın kaybetmesi üzerine bir strateji oluşturdular.” eklemesini yaptı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Fitch Ratings, Türkiye Varlık Fonu’nun kredi notunu artırdı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 8 Mart’ta Türkiye’nin kredi notunun yükseltilmesinin devamı niteliğinde bir karar …

Bir yanıt yazın