İnanalım mı? Faiz kararının temel amacı fiyat istikrarıy mış! Hangi istikrar?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın politika faizini 500 baz puan daha artışa giderek yüzde 30’a çıkartma kararını fiyat istikrarı açısından yorumladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)Para Politikası Kurulu’nun politika faizi belli oldu.

Politika faizi, yüzde 25’ten 500 baz puan artırılarak yüzde 30’a çıkartıldı.

Merkez Bankası, faiz oranını dördüncü kez artırarak yüksek enflasyona karşı para politikasında sıkılaştırma adımlarına devam etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından göreve gelen ekonomi yönetimi; reel ekonomiyi önceleyen, enflasyonu düşürürken gerçekçi adımlar atarak ilerleyen kararlar verdi.

Türkiye’de enflasyonu tek haneye indirmek uzun vadede esas alınırken, piyasadan da kopmadan, büyüme ve istihdamı da önceleyen faiz adımları atıldı.

Yeni ekonomi yönetimi politika faizini toplamda yüzde 21,5 artırdı

Bu doğrultuda Merkez Bankası, seçimlerin ardından gerçekleştirdiği ilk toplantıda (22 Haziran 2023) faiz oranı yüzde 8,5’ten 27 ay sonra ilk kez 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltildi. İkinci Kurul toplantısında (20 Temmuz 2023) faiz, yüzde 15’ten 250 baz puan artışla yüzde 17,5’e çıkartıldı. Ve üçüncü toplantıda (24 Ağustos 2023) faiz oranı yüzde 17,5’ten 750 baz puan artışla yüzde 25 düzeyine yükseltildi.

Bugün verilen karar ile politika faizi 500 baz faiz artışı ile yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkartılırken, böylece toplam faiz artışının oranı yüzde 21,5’i buldu.

Faiz kararının temel amacı: Fiyat istikrarı

Politika faiz oranı ile birlikte yayınlanan karar metninde fiyat istikrarına vurgu yapılarak şöyle dendi:

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Piyasalar faizin yükseltilmesinden yana

Öte yandan da piyasalar Merkez Bankası’nın politika faizinin yükselmesini bekliyor ve fiyatlıyordu.

Karar sonrasında görüşlerini dile getiren ekonomistler de faiz artırımlarına devam edileceği ve sıkılaştırma döngüsünü sürdüreceği öngörüsünde bulunarak, politika faizine dair nihai seviye beklentisinin yükselebileceğini belirtti.

Mehmet Şimşek’ten istikrar mesajı

Atılan adımı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından yorumladı.

Şimşek, “Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimizdir.” dedi.

“Türkiye Merkez Bankası’ndan büyük bir faiz artırımı daha”

Bakan Şimşek paylaşımında Bloomberg’in attığı manşeti paylaştı.

Bloomberg, Türkiye’nin enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırmaya devam ettiğini okurlarına, “Türkiye, enflasyonla mücadele etmek ve piyasaların güvenini geri kazanmak için temel faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30’a yükseltti. Türkiye Merkez Bankası büyük bir faiz artırımı daha gerçekleştirdi.” diye duyurdu.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Sanchez, Filistin’i tanıyacağız dedi, 20 günde başına gelmeyen kalmadı!

Başbakan Sanchez’in eşi Begona, ticari işleri nedeniyle soruşturmayla karşı karşıya kaldı. Bu duruma tepki gösteren …

Bir Cevap Yazın