Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, yoğun diplomasi trafiğini sürdürüyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28’inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenecek Dünya İklim Eylemi Zirvesi’nin yapılacağı Expo City Dubai’de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin yapılacağı alana gelişinde, BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı. Liderler, aile fotoğrafının ardından açılış programına katıldı.

İkili temaslara başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na katılmak üzere geldiği Dubai Expo’da ikili temaslarına başladı.

İskoçya Bölgesel Başbakanı Yusuf’u kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temasları kapsamında ilk olarak İskoçya Bölgesel Başbakanı Hamza Yusuf ile bir araya geldi.

İtalya Başbakanı Meloni ile görüştü

İkili temaslarını sürdüren Erdoğan, daha sonra İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile görüştü.

Görüşmede İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım çabaları ve kalıcı barış için yapılması gerekenler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, bölgedeki insani durumun gün geçtikçe, saldırılar sürdükçe daha da ağırlaştığını ve ölümleri sonlandırmak için İsrail’i durduracak etkin adımlar atmanın şart olduğunu ifade etti.

Erdoğan, son gelişmelerin bölgede 1967 sınırlarında, bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti’nin kurulmasının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını bu konuda İtalya’yla da yakın iş birliğinin önemini işaret etti. Görüşmede ayrıca iki lider, savunma sanayii, Türkiye’nin AB üyelik süreci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve terörle mücadele konularında görüş alışverişinde bulundu.

Özbekistanlı mevkidaşıyla da görüştü

Erdoğan, Expo City Dubai’de, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile de bir araya geldi.

Görüşmede Türkiye-Özbekistan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, iki ülkenin gelecek dönemde her alanda iş birliğini artırmaya devam edeceğini ifade etti.

Erdoğan, Japonya Başbakanı Kishida’yı kabul etti

İkili temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile görüştü.

Son görüşmesini Nahyan ile yaptı

Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüştü.

Görüşmeden sonra herhangi bir basın açıklaması yapılmadı.

Liderlerle ayaküstü sohbet etti

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve boyunca liderlerle ayaküstü üst düzey temaslarda bulundu.

Erdoğan, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Lula da Silva, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ayaküstü görüşerek sohbet etti.