Rusya’dan NATO’ya Finlandiya resti!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yılın başlarında NATO’ya katılmasının ardından komşu Finlandiya ile “sorunlar” yaşanacağı uyarısında bulundu.

Finlandiya’nın NATO’ya katılımı kuzey Avrupa’daki güvenlik manzarasında büyük bir değişime işaret etti ve ittifakın Rusya ile olan sınırını yaklaşık bin 300 kilometre arttırmış oldu. Bu aynı zamanda NATO’nun genişlemesine karşı uzun süredir uyarıda bulunan Putin için de adeta bir darbe oldu.

“ONLAR FİNLANDİYA’YI ALIP NATO’YA SÜRÜKLEDİLER”

Rus devlet televizyonu Russia 1’e konuşan Rus lider, Batılı devletlerin Finlandiya’yı NATO’ya sürüklediğini ifade etti. Putin: “Onlar (Batı) Finlandiya’yı aldılar ve NATO’ya sürüklediler! Neden, Finlandiya ile herhangi bir anlaşmazlığımız mı vardı? Yirminci yüzyılın ortalarında yaşanan toprak anlaşmazlıkları da dahil olmak üzere tüm anlaşmazlıklar uzun zaman önce çözüldü.” dedi.

“SORUN YOKTU AMA ŞİMDİ OLACAK”

Rus devlet televizyonu Russia 1’e yaptığı açıklamalarda Putin, “Sorun yoktu, ama şimdi olacak, çünkü şimdi orada Leningrad askeri bölgesini oluşturacağız ve kesinlikle askeri birlikleri orada yoğunlaştıracağız” dedi.

Rusya’nın “NATO ülkeleriyle savaşmak için ne ekonomik, ne siyasi, ne de askeri hiçbir nedeni, hiçbir çıkarı, hiçbir jeopolitik çıkarı olmadığını” söyleyen Rus lider, Moskova’nın NATO ülkelerinde herhangi bir toprak talebi olmadığını da sözlerine ekledi.

“NATO İLE İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Putin, “Onlarla (NATO ülkeleriyle) ilişkileri bozmak gibi bir arzumuz yok, ilişkileri geliştirmekle ilgileniyoruz” diye ekledi.

RUSYA VE FİNLANDİYA ARASINDA SINIR TARTIŞMASI

Finlandiya Nisan ayında NATO’ya katılarak 31. üye oldu ve güvenlik ittifakının Rusya ile doğrudan sınırını iki katına çıkardı.Putin Ukrayna’yı işgal etmeden önce bile NATO’nun genişlemesini sınırlandırmasını talep etmişti. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö Mayıs 2022’de ülkesinin ittifaka katılacağını açıklarken, “Finlandiya’nın güvenlik ortamını değiştiren” şeyin savaş olduğunu söyledi.

Başvurunun ardından birkaç ay içinde Finlandiya hükümeti, Finlandiya’nın Rusya ile olan 830 millik doğu sınırı boyunca, eskiden çok az güvenlik korumasına sahip olan bariyer çitleri inşa etmek için yaklaşık 143 milyon dolar harcayacağını açıkladı. Finlandiya, yüzlerce kişinin vizesiz geçmeye çalıştığı iddiaları üzerine bu hafta da Rusya ile olan tüm sınırını kapatmıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın