Merkez’den 500 ve 1.000 ₺’lik banknotlara yeşil ışık!

TCMB Başkanı Fatih Karahan, kendisine yöneltilen bir soru üzerine, üst banknotlara ihtiyaç olup olmadığının teknik analizler sonucu ortaya çıktığını belirterek, bu konuda birimlerin çalıştığını ifade etti.
Ekonomi piyasalarında bir süredir 200 liranın üzerinde banknot ihtiyacı dile getiriliyor ve özellikle 500 liralık banknotun çıkartılıp çıkartılmayacağı merak ediliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bilgilendirici bir sunum yaptı. Milletvekillerin sorularını da yanıtlayan Karahan, üst banknotlarla ilgili soruya da yanıt verdi.

“500 ve 1.000 liralık banknotlara ihtiyaç var mı?”

“500 ve 1.000 liralık banknotlara ihtiyaç var mı?” sorusu üzerine Karahan, bu kapsamda kupür kompozisyonunu farklı göstergelerle takip ettiklerini bildirdi.

“İhtiyaç teknik analizler sonucu ortaya çıkıyor”

Üst banknotlara ihtiyaç olup olmadığının teknik analizler sonucu ortaya çıktığını belirten Karahan, bu konuda birimlerin çalıştığını söyledi.

Üst banknotlara yeşil ışık

200 liranın üzerinde banknotlarla ilgili yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda da olumlu sinyaller veren Karahan’ın, Meclis’teki açıklaması şu yönde oldu:

Üst banknota ihtiyaç olup olmadığı teknik analizler sonucunda ortaya çıkıyor, bu konuda birimlerimiz çalışıyor, incelemelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda, kupür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz. Bir karar verildiğinde, bu kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır.

“Altınlar, farklı merkez bankalarında tutulabiliyor”

Çeşitli merkez bankalarının rezerv işlemleri gereğince altınlarını farklı merkez bankalarında tutabildiklerini ifade eden Karahan, bu uygulamanın yaygın olduğunu anlattı.

“Rezerv yönetimi yaparken ilk hedef enflasyonu düşürmek”

Merkez Bankası’nın rezervlerine ve kurlara ilişkin bir hedeflerinin olmadığına dikkati çeken Karahan, şu ifadelere yer verdi:

Rezerv yönetimi yaparken ilk hedef enflasyonu düşürmek. En önemli hedef. Neden? Çünkü biz bunu kalıcı şekilde yapabilirsek, rezerv problemi de ortadan kalkacak. Çünkü Türk Lirası’na rağbet artacak, ithalat makul seviyelere gelecek, cari açık daha makul seviyelere gelecek, belki cari fazla bile vereceğiz.

“Kâr enflasyonu”

Ayrıca “Kâr enflasyonu” konusunun son dönemde ortaya çıktığını ve tartışıldığını dile getiren Karahan, yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini söyledi.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

İzmir Körfezi’nin temizlenmesi için ilk adım atıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Safinaz 1” adını verdiği deniz yüzeyi temizleme aracıyla İzmir …

Bir yanıt yazın