Kabil’de canlı bomba dehşeti: 11 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki havalimanını sarsan patlama sesi, sürgünden dönen eski başkan yardımcısı Dostum’un piste inmesinden kısa süre sonra duyuldu. İntihar bombacısının kendini havaya uçurduğu noktada, en az 11 can kaybı olduğu bildiriliyor. Reuters ve AP’nin dünyaya servis ettiği ilk fotoğraflarda, çok sayıda yaralı kanlar içinde yerde yatarken görülüyor.
Afganistan’ın başkenti Kabil’de bugün çok şiddetli bir patlama oldu. Şehirdeki uluslararası havalimanı yakınındaki patlama, sürgünden dönen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Raşid Dostum’u taşıyan uçağın piste inmesinden kısa süre sonra gerçekleşti.
Reuters haber ajansı, intihar bombacısının üstündeki patlayıcıları havalimanı girişinde infilak ettirdiğini aktarıyor.
Türkiye’den ülkesine dönen Raşid Dostum patlamada herhangi bir zarar görmedi ancak çok sayıda ölü ve yaralı var. İlk gelen bilgiler, en az 11 can kaybının olduğu yönünde.
Uluslararası haber ajansları Reuters ve Associated Press’in (AP) dünyaya geçtiği ilk fotoğraflarda, kanlar içinde yerde yatan yaralılar göze çarpıyor.
Bir yıldan uzun bir zamandır Afganistan’a dönemeyen Dostum için, resmi bir karşılama töreni düzenlenmişti.
BİR YILLIK SÜRGÜN
Aralık 2016’da bir dizi suçlamayla karşılaşan Dostum, Mayıs 2017’de Türkiye’ye gitmişti.
Tedavi için Türkiye’ye gittiğini belirten Dostum, hakkında açılan soruşturmada kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor. 53 yaşındaki siyasetçinin, Temmuz 2017’de ülkesine dönmeye çalıştığı iddia edilmiş ve Afgan basınında çıkan haberlerde Dostum’u taşıyan uçağın Afganistan’a inmesine izin verilmediği aktarılmıştı.
Dostum’un yedi koruması, Cüzcan vilayetinin eski valisi Ahmed İşçi’yi kaçırıp işkence ve cinsel istismarda bulunma suçlamaları ile Kasım 2017’de beşer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Ülkenin kuzey ve batısındaki Tacik, Özbek ve Türkmenlerin Raşid Dostum’a desteği, son dönemde giderek artıyor.
Dostum’a kuzeydeki Belh vilayetinin eski valisi Ata Muhemmed Nur ve Şii Hazaraları temsil eden Başbakan Yardımcısı Muhammed Muhakık da destek veriyor. Peştun kökenli olan Cumhurbaşkanı Gani’ye, Afganistan nüfusunun çoğunu oluşturan bu etnik grup mensuplarına ayrıcalık gösterdiği suçlaması yöneltiliyor.
Afganistan’da nüfusun yüzde 9’unu oluşturan Özbeklerin lideri olan eski genelkurmay başkanı Dostum, 2014’teki seçimlerin ardından devlet başkanlığı yardımcılığına getirilmişti.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Vahşi terör saldırısı ile sarsılan Rusya’da ölü sayısı 143’e çıktı

Moskova’da Crocus Belediye Binası’nda yer alan konser salonuna düzenlenen terör saldırısında ölü sayısı 143’e çıkarken …

Bir yanıt yazın