Netanyahu köşeye sıkıştı mı? İsrail’den şok açıklama!

İsrail Başbakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Genelkurmayı, taraflar arasında “yakın ve tam uyum olduğunu” belirterek, abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki “savaşın ortasında devletin zirvesinde güven krizi olduğu” iddialarını yalanladı.
Başbakan Binyamin Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yayınladıkları ortak açıklamada, “İsrail’in Hamas’a karşı kesin bir zafer elde etmesi için sürekli tam ve yakın işbirliği içinde olduklarını” ifade etti.

Taraflar arasında “tam ve karşılıklı güven olduğu” belirtilen açıklamada, basından sorumlu davranması, “birliği ve askeri güçleri bozacak asılsız haberlerden kaçınılması” istendi.

BASIN FİKİR AYRILIĞINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Yediot Ahronot gazetesi, İsrailli siyasi ve askeri yetkililere dayandırdığı haberinde, Gazze’ye kara harekatı yaklaşırken Netanyahu, Gallant ve Genelkurmay Başkanı Halevi’nin arasında güven krizleri yaşandığını yazmıştı.

Netanyahu’nun yaşananlardan dolayı orduyu suçlamaya çalıştığı bunun yanı sıra komuta kademesinin gelen emirleri uygulamakta isteksiz davrandığı belirtilmişti.

Hamas’ın 20 Ekim’de 2 ABD’li esiri serbest bırakmasının ardından, ABD’nin, diğer esirler konusunda da siyasi müzakere yapılmasını istediği aktarılan haberde, ABD’nin Gazze’ye yönelik kara harekatının ertelenmesi için İsrail’e baskı yaptığı ifade edilmişti.

Savunma Bakanı Gallant ve ordu komuta kademesinin Lübnan’da Hizbullah’a karşı önleyici bir hava saldırısı düzenlenmesi tavsiyesine rağmen Netanyahu’nun buna karşı çıktığı paylaşılmıştı.

ABD’nin İsrail’e büyük askeri yardımı ve uçak savaş gemilerini göndermek için Hizbullah’ın savaş başlatmasını şart koştuğu için Netanyahu’nun ilk önce Lübnan’a saldırı emri veremediğine işaret edilmişti.

Gazeteye isminin gizli kalmasını isteyerek konuşan bir bakanın Netanyahu için “korkak” ifadesini kullandığı kaydedilmişti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari’nin düzenlediği bir basın toplantısında, ordunun kara harekatı için hazır olduğu ve “siyasi iradeden gelecek emri beklediği” yönündeki açıklamasının da Netanyahu’nun ağır davranmasına gönderme olduğu aktarılmıştı.

SAVUNMA BAKANI ÖNCE LÜBNAN’A SALDIRI İSTİYOR

İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın geçmişten gelen fikir ayrılıklarının yaşanan krizle bir kez daha gün yüzüne çıktığına dikkati çekiliyor.

Netanyahu’nun martta görevden aldığı ancak daha sonra sokaktaki protestoların ardından görevine iade ettiği Savunma Bakanı Gallant’ın asıl isteğinin önce kuzeyde Hizbullah ile savaşmak olduğu belirtiliyor.

Gallant’ın bu isteğine karşı çıkan Netanyahu’nun, Savunma Bakanı’nın bu fikirlerini Amerikalı yetkililere aktarmasına izin vermediği belirtilmişti.

Netanyahu’nun sadece askeri manevralar konusunda değil, “sonrasında yaşanacak siyasi fırtınada da Gallant ve Halevi’yi suçlamaya hazırlandığı için tarafların aralarındaki ilişkilerinin bozulduğu” değerlendiriliyor.

Hamas’ın elindeki İsrailli esirlere ilişkin bir çıkmazla karşı karşıya kalındığını ve “hükümetin temel konularda mutabakata varmakta zorluk yaşadığı” vurgulanmıştı.

HAMAS’I ORTADAN KALDIRMAK HEDEFİNE ORDU ŞÜPHEYLE YAKLAŞIYOR

Netanyahu ve Gallant’ın kamuoyuna sunduğu “Hamas’ı ortadan kaldırmak” hedefinin İsrail ordusu tarafından “şüpheyle değerlendirildiği” belirtiliyor.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi’nin “ordunun Hamas’ın askeri lideri Yahya Sinvar’ın emri altındaki tüm örgütsel altyapıyı çökerteceği” yönündeki açıklamasına dikkati çekildi.

Yedioth Ahranot gazetesi bunun sadece Gazze şehrinde mi yoksa tüm Gazze Şeridi’nde mi olduğunun açıklanmadığı, ordu ve hükümetin “savaşı kazandıklarına” ne zaman karar vereceklerinin belirlenmediğini vurgulamıştı.

Hakkında Editör

Taraf olmayan, habercilik yapan Ekointernet Haber, bağımsız özgür, tarafsız habercilik ilkesini benimsemiş olup, hakkın ve haklının yanında yer almayı ilke edinmiştir.

Göz Atmak İster misiniz?

Okulda veli dehşet!

Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından …

Bir Cevap Yazın